Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Niebert. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

 

Activiteiten in deze kerk kunt u vinden op de website van Kerk Nuis.

 

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

25

mei
Fietstocht met concertjes

Fietstocht met concertjes

In de historische kerken van Marum, Nuis, Niebert, Noordwijk, Grootegast en Tolbert worden ook dit jaar weer een serie concertjes gegeven. De concertjes worden op 25 mei gehouden om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De concertjes duren ongeveer 20 minuten zodat men daarna weer naar ander kerkje kan fietsen voor een volgend concert. In elke kerk is andere muziek te horen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

In de kerk van Marum treedt Luuk Lenders op. Hij staat bekend om zijn creatieve en vrolijke volksmuziek met Ierse whistles, ocarina's, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en pingpongballen. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij het publiek mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek. Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Naast volksmuziek van de bovenste plank zorgt Luuk ook altijd weer voor verrassende intermezzo's op onverwachte attributen.

In de kerk van Noordwijk speelt MagWel. De muziek van het Groninger streektaaltrio MagWel neemt je mee naar het mooie Groninger landschap, langs dorp en stad, van vroeger tot nu. Nummers van Ede Staal komen voorbij maar ook diverse eigen liedjes. Zowel gevoelig en melancholisch, als met een knipoog en meer uptempo. Naast de mooie omgeving die wordt bezongen, worden er uitstapjes gemaakt naar verdere oorden en komt natuurlijk ook de, soms grillige, liefde voorbij.

In Nuis speelt Vocasa. De 10 zangers van Vocasa komen uit de drie noordelijke provincies, met als standplaats Marum. Het repertoire van het ensemble is zeer gevarieerd van vrolijk tot ingetogen en van klassiek tot blues. De zangers streven natuurlijk naar perfectie maar plezier is een minstens zo belangrijk element.

In de kerk van Niebert treedt singer-songwriter Ronald Nihot op. Met roots in de zestig- en zeventiger jaren is Ronald Nihot opgegroeid met Americana en folkmusic. Ronald heeft bewust gekozen voor de akoestische gitaar en streeft er naar zijn optredens intiem en persoonlijk te maken. Hij was in 2020 deelnemer aan de Voice Senior. Ronald brengt een combinatie van eigen Groningstalige liedjes en akoestische popklassiekers, mooie liedjes, goed verpakt.

In het witte kerkje in Grootegast treedt het Alto Kwartet op met “het Laand van Ede Staal” met blazers en zang. Het Alto Kwartet brengt in dit programma een eerbetoon aan de man die als geen ander het gevoel van de Groninger kon verwoorden: Ede Staal. Het programma voert de luisteraar mee met de vele stemmingen die het werk van Ede Staal oproept: van Roerloos tot Rock ’n Roll!

In Tolbert zal Sjoerd Tiemersma een orgelconcert geven op het bekende Van Oeckelen-orgel. Na zijn praktijk als gemeentepredikant en als legerpredikant heeft Tiemersma op latere leeftijd het orgelspelen opgepakt waarbij de muzieklessen van de lagere school hun vruchten afwierpen. Hij bespeelt regelmatig het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Tolbert.

Locatie Niebert: Molenweg 90
Tijd Aanvang 14:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
De schat van Leermens

De schat van Leermens

De schat van Leermens (12+)
Tot zo’n 200 jaar geleden werden de inwoners van Leermens begraven in en rondom de kerk – in de grafkelder of buiten op het kerkhof. Op de grafstenen vind je symbolen, poëzie en mysterieuze teksten die herinneren aan de overledenen.


Mysterie van de Catacomben: De Begraafplaatspuzzel Ga op speurtocht over de begraafplaats en ontrafel een geheime code van drie cijfers. Hoe? Door de antwoorden op vraag A tot en met F te vinden op de staande grafstenen. De aanwijzingen zitten verborgen in de symboliek, gedichten en teksten op de stenen. Heb je de juiste code gevonden? Dan kun je het kistje openen dat diep onder de kerk verstopt ligt – in de catacomben. In de kerk ligt een geplastificeerd puzzelvel klaar. Daarmee kun je meteen aan de slag!

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Een tijdreis door de eeuwen

Een tijdreis door de eeuwen

Een tijdreis door de Eeuwen
Een boeiende rondgang rondom de Donatuskerk, die negen eeuwen historie onthult - van drijvende tufstenen tot geheimzinnige kijkgaten, en van Vikingvondsten tot Romano-Gothische pracht. audiotour van 11 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Als stenen konden spreken

Als stenen konden spreken

Als Stenen konden spreken
Ontdek de verborgen verhalen van het interieur van de Donatuskerk, een architectonische schatkamer die negen eeuwen geschiedenis en vakmanschap tot leven brengt. audiotour van 11 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Verhalen van legendes en oud-bewoners

Verhalen van legendes en oud-bewoners

Verhalen en legendes van oud-bewoners
Een wonderbaarlijke Sint Donatus die bliksems afweert, de heldhaftige Heilige Ursula die met 11.000 maagden een pelgrimstocht maakt, de populaire Sint Sebastianus die tegen pest en keizerlijke wreedheid strijdt, invloedrijke lokale families en een prediker wiens liefde voor wijn even groot was … audiotour van 12 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Zondag 16 februari t/m 22 juni 2025
Tentoonstelling Oorlog dichtbij

Tentoonstelling Oorlog dichtbij

Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd door de geallieerden. In 2025 vieren en herdenken we de bevrijding, dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven. Waarvan we weten dat dat niet vanzelfsprekend is. Voor Groninger Kerken reden om een tentoonstelling Oorlog dichtbij samen te stellen in de Akerk.

Deze tentoonstelling is indrukwekkend in beeld, tekst en presentatie. In de Akerk wandel je door de brokstukken van een gebroken stad met daarop de verhalen en beelden die de oorlog tot leven wekken. De tentoonstelling combineert kleine, menselijke verhalen met grote thema’s zoals vrijheid, verzet en onderdrukking. De Akerk speelt hierin een centrale rol vanwege haar eigen sprekende oorlogsgeschiedenis: van ondergedoken Engelse vliegeniers en Duitse kerkdiensten tot een verzetsverhaal van het kostersechtpaar. De kerk, grenzend aan de voormalige Joodse buurt, is een tastbare plek waar de sporen van het verleden nog zichtbaar zijn.

Extra verhalen, beelden, geluiden en de oorlogsgeschiedenis van de Akerk, zijn te beluisteren via de audiotour. Op eigen telefoon te bekijken en te beluisteren. Koptelefoons zijn in de Akerk beschikbaar. Neem gerust je eigen oortjes mee.

Om te kunnen vieren moeten we blijven herdenken. Laat je raken door de verhalen van mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt en ontdek hoe deze periode de stad en haar bewoners heeft gevormd. Oorlog Dichtbij biedt een unieke kans om stil te staan bij de betekenis van vrijheid en de impact van oorlog, ook 80 jaar na dato.

Wij zien je graag binnenkort in de Akerk!

Entree:
€ 4,50 standaard prijs
gratis 0 t/m 17 jaar

Geopend:
Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur
Zondag van 12.00 - 16.00 uur

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-16:00 en zondag 12:00-16:00 10:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang € 4,50 / t/m 17 jaar gratis
Lees meer
Terug naar alle activiteiten