Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Niebert. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

 

Activiteiten in deze kerk kunt u vinden op de website van Kerk Nuis.

 

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 3 maart t/m 11 april 2018
Expositie Antje Veldstra

Expositie Antje Veldstra

Houtdrukken en blokboeken

In de kerk van Klein Wetsinge is van 3 maart tot en met 11 april een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. De gedachte erachter is om via het kijken naar de prenten een moment van contemplatie te bewerkstelligen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Dinsdag 13 maart t/m 6 mei 2018
Dansen met de vijand

Dansen met de vijand

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent op zondag 11 maart a.s. in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand. De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur Entree: € 3,-- (kinderen gratis)

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraaat 60 Groningen
Tijd Dins- t/m vrijdag en zondag 13:00 - 17:00 uur
Lees meer

22

maart
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl
Vrijdag 23 maart t/m 25 maart 2018
Labyrint lopen

Labyrint lopen

In de Mariakerk te Oosterwijtwerd ligt elk laatste weekend van de maand een labyrint. Deze maand is dat het weekend van Palmpasen, van vrijdagmorgen 23 tot zondagavond 25 maart, dagelijks van 10:00 – 18:00 uur Een labyrint is een oud en wereldwijd symbool, een patroon van lijnen die naar het midden voeren en er weer uit. Een meditatieve oefening om gaandeweg te komen tot de kern van je leven. Ieder kan op eigen gelegenheid het labyrint lopen. Uitleg over het labyrint is beschikbaar.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Lees meer

23

maart
Lezing Kerstvloed 1717

Lezing Kerstvloed 1717

Spreker Piet H. Nienhuis

Het bestuur van de Stichting Behoud ’t Nijkerkje nodigt u van harte uit voor een lezing over de Kerstvloed van 1717. Piet H. Nienhuis is de auteur van het boek “Kerstvloed 1717, een Pelgrimstocht”. Het voorgeslacht van dhr. Nienhuis is afkomstig uit Uithuizermeeden. In het boek beschrijft hij de ramp en de wederopbouw na het herstel van de dijken. Om na te gaan wat er tegenwoordig nog van de gevolgen van de ramp te zien is, heeft hij een aantal wat hij noemt pelgrimstochten gemaakt door noord Groningen waarbij hij ook onze omgeving heeft aangedaan. Hij zal tijdens zijn lezing daarom speciaal aandacht aan ‘Boetendieks’ besteden.

Locatie 't Nijkerkje Oosteinde: Radsweg 11 Oosteinde
Tijd Aanvang 19:30 uur
Lees meer
Vrijdag 23 maart t/m 25 maart 2018
Whiskyfestival Noord-Nederland

Whiskyfestival Noord-Nederland

Whisky drinken in de Der Aa-kerk

Van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart is het weer zover: dan vindt het Whisky Festival Noord Nederland plaats in de Der Aa-kerk. De kerk wordt ook dit jaar weer drie dagen lang overgenomen door duizenden whiskydrinkende bezoekers, al dan niet gekleed in een kilt. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans uit binnen- en buitenland. Er zijn veel stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers. Er zijn belangrijke whiskyschrijvers aanwezig die hun boeken signeren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een proefglas met opdruk en de meeste whisky is vrij te proeven.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 30,00
Lees meer

24

maart
Orgelconcerten in de Engelbert

Orgelconcerten in de Engelbert

De eerste 3 zaterdagen van de maand maart zal het historische orgel te beluisteren zijn. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang gratis. Het doel hiervan is om het orgel als veelzijdig muziekinstrument meer onder de muzikale aandacht te brengen. Iedereen kan zo even binnenlopen om te genieten van de veelzijdige orgelklanken. De organisten zijn veelal mensen uit de omgeving; sommigen zijn organist van beroep, maar er zijn ook muziekstudenten en amateur-liefhebbers die hun muzikale hart aan het orgel verpand hebben. Datum: 3 maart Organist: Frits Kaan. Datum: 17 maart Organist: Bart Buist. Datum: 24 maart Organist: Hans Nomen

Locatie Kerk Engelbert: Engelberterweg 39 Engelbert
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zaterdag 24 maart t/m 8 april 2018
Marcel Duran

Marcel Duran

Voor de 13e keer toont Marcel Duran zijn recente schilderijen in het middeleeuwse kerkje van Thesinge. Elk voorjaar wordt het kerkje omgetoverd tot een podium voor zijn intieme en suggestieve voorstellingen op linnen. Met een toets die in de loop der jaren steeds vrijer is geworden schildert hij in kleurrijke toonwaarden landschappen, stadsgezichten en portretten naar ‘de natuur’. Duran schildert zijn werk met olieverf en benut de mogelijkheden van dat materiaal ten volle. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 24 maart om 15:00 uur. Dit belooft een bijzondere aangelegenheid te worden. De kunstenaar zelf opent de expositie en vervolgens treedt de zanggroep ‘Scaramella’op.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2a Thesinge
Inlichtingen mail@marcelduran.nl
Lees meer

25

maart
Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Blokfluitensemble Amarilli's Sunshine uit Amsterdam. In de serie Jacobusconcerten Zeerijp brengt dit unieke ensemble muziek uit vijf eeuwen. Naast de verschillende blokfluiten wordt er ook gezongen. Speciaal voor Zeerijp hebben zij een programma gemaakt met als thema ‘liefdesgeschiedenissen in de muziek’.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11 Zeerijp
Tijd 16:00 - 17:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen bijjacobus@gmail.com
Lees meer

25

maart
Bob van der Ent en Henry Kelder

Bob van der Ent en Henry Kelder

Rondom Paganini

Paganini is een legendarische figuur in de muziekgeschiedenis. Hij breidde o.a. de technische en expressieve mogelijkheden van de viool geweldig uit en veroorzaakte een ommekeer in het vioolspel, die ertoe leidde dat het componeren voor de viool nooit meer hetzelfde zou zijn. Beroemde tijdgenoten als o.a. Chopin, Schubert en Schumann waren overweldigd door zijn groot kunstenaarschap.

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 20:15 uur
Lees meer